Belastingdienst laat 3,5 miljard euro aan fraude liggen

28 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Honderdduizenden belastingfraudeurs en foute bedrijven worden wel herkend, maar mogen van de leiding van de Belastingdienst niet worden aangepakt. Daardoor loopt de fiscus zo’n 3,5 miljard euro mis.

Dat zeggen bezorgde belastingambtenaren, meldt het AD donderdag. Personeelstekort en tijdgebrek hebben een negatieve invloed op de controle, blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV.

Inkomen

Volgens de medewerkers verdwijnen stapels fraudegevallen door tijdgebrek ‘in de kelder’. Tienduizenden belastingplichtigen geven op dat zij geen cent inkomen hebben. Hoogst verdacht vinden belastingcontroleurs. De leiding wil deze gevallen niet aanpakken.

Ook is er geen enkele controle op werknemers uit diverse Midden- en Oost-Europese landen. Deze werknemers komen naar Nederland voor werk, krijgen een burgerservicenummer en blijven ook na vertrek ingeschreven in Nederland.

Kritisch

De medewerkers vrezen dat tienduizenden Midden- en Oost-Europeanen in de toekomst ten onrechte in aanmerking komen voor een AOW-uitkering.

Vorig jaar verscheen er een kritisch rapport over belastingfraude. Het kabinet heeft toen geld vrijgemaakt om de Belastingdienst meer fraude te laten opsporen. Abvakabo FNV zegt dat dit pas een druppel op de gloeiende plaat is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.