Banken Cyprus donderdag open, kapitaalverkeer beperkt

27 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Banken in Cyprus openen donderdag na anderhalve week weer hun deuren, maar het kapitaalverkeer wordt daarbij stevig aan banden gelegd. De nieuwe regels die minstens een week zullen gelden, zijn bedoeld om een bankrun te voorkomen.

Zo mogen klanten van Cypriotische banken in ieder geval een week lang nauwelijks geld overmaken naar het buitenland. Ook mag er per reis naar het buitenland maar 3.000 euro worden meegenomen.

Innen cheques

Betalingen met een bank- of creditcard worden gemaximeerd op 5.000 euro per maand. Daarnaast mogen termijndeposito’s niet vervroegd worden opgenomen en kunnen cheques niet worden geïnd.

De beperkingen gelden voor alle betalingen en overboekingen, ongeacht de valuta waarin ze plaatsvinden.

Duur beperkingen

Door de financiële crisis op het eiland zijn de banken daar al anderhalve week gesloten.

De regering wil de maatregelen na een week evalueren en zo nodig aanpassen. Een ambtenaar zei tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat de beperkingen nog een hele tijd nodig kunnen blijven.

Alleen de overheid en de centrale bank van Cyprus worden van de beperkingen uitgezonderd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.