economie

VEB in beroep tegen nationalisatie SNS REAAL

08 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat in beroep tegen de overname van bank en verzekeraar SNS REAAL door de staat. ‘Een zo’n vergaande inbreuk op het eigendomsrecht van burgers vereist rechterlijke toetsing.’

Dat heeft de beleggersvereniging vrijdag laten weten. De belangenvereniging zegt op te treden voor meer dan duizend beleggers die gedupeerd zijn door de nationalisatie.

Verantwoordelijk

De VEB heeft vrijdag een beroepschrift ingediend bij de Raad van State. Het uitgangspunt van de VEB is niet dat de Nederlandse staat, maar het bestuur en de raad van commissarissen van SNS primair verantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie.

VEB wil ook dat de rol van accountant KPMG en toezichthouder De Nederlandsche Bank wordt onderzocht. Verder moet duidelijk worden of de nationalisatie echt noodzakelijk was.

‘Er zijn serieuze kanttekeningen te maken bij het onteigeningsbesluit, dat volledig is gestoeld op een nieuwe waardering van de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance.’ Volgens VEB is een ‘second opinion’ hier op zijn plaats.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.