economie

Staat nationaliseert SNS REAAL, top treedt af

01 februari 2013Leestijd: 2 minuten

SNS REAAL komt volledig in handen van de Nederlandse staat. De redding kost de overheid 3,7 miljard euro, circa 290 euro per Nederlander.

Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. Nederlandse banken betalen 1 miljard euro mee aan de reddingsactie.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat de overheid een Nederlandse bank nationaliseert. De Autoriteit Financiële Markten heeft de handel in aandelen SNS REAAL per direct opgeschort.

‘De onteigening is noodzakelijk gebleken vanwege de uitzichtloze situatie waarin SNS Bank en SNS REAAL waren komen te verkeren en het ernstige en onmiddellijke gevaar dat van die situatie uitging voor de stabiliteit van het financiële stelsel,’ aldus het ministerie.

Bankrun

Minister Jeroen Dijsselbloem en De Nederlandsche Bank gaven vrijdag om 8:30 uur een persconferentie. ‘Zonder ingrijpen was SNS onheroepelijk failliet gegaan,’ zei de PvdA-minister, die benadrukte dat al het spaargeld bij SNS REAAL veilig is.

Er was vanaf januari al een beperkte bankrun opgang gekomen: op sommige dagen werd wel voor 0,5 tot 1 miljard euro opgenomen bij de bank.

Top SNS REAAL treedt af

Topman Ronald Latenstein van Voorst, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS REAAL. ‘Wij willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario’, aldus de bank.

Het nieuwe bestuur zal bestaan uit Gerard van Olphen (Achmea) en Maurice Oostendorp (UVIT). Piero Overmars wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen.

Vastgoedtak

Woensdag leek het er nog op dat nationalisering kon worden voorkomen. ING, ABN AMRO en Rabobank leken bereid te zijn 400 miljoen euro in de noodlijdende vastgoedtak van de bank te steken.

De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.