economie

Raad van State ontvangt veel klachten over SNS REAAL

06 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Raad van State heeft al 25 klachten ontvangen over de nationalisering van bank en verzekeraar SNS REAAL. Het zijn vooral particulieren die in beroep gaan tegen het besluit van het kabinet om SNS te nationaliseren.

Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. De partijen die zich hebben gemeld bij de Raad van State zijn vooral particulieren, onder wie opvallend veel Italianen, maar ook veel Nederlanders.

Beroep

De Raad van State verwacht eind volgende week een rechtszitting te beleggen. Volgens de wet moet de Raad eind deze maand uitspraak doen. Dit oordeel is bindend.

Partijen kunnen tot maandag beroep aantekenen over het besluit om SNS REAAL te nationaliseren. Verwacht wordt dat nog enkele grote partijen zich melden.

Het is voor het eerst mogelijk om een beroep in te stellen in de Wet op het financieel toezicht. Deze bepaling is aangenomen in 2008 na de nationalisering van ABN AMRO, schrijft de krant. De Raad van State moet oordelen of de minister ‘in redelijkheid tot het besluit is gekomen’ en feitelijk niets anders kon doen.

Vragen

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de al veelbesproken nationalisering, die de staat 3,7 miljard euro kost. Een Kamermeerderheid steunt de overname, maar er zijn nog veel vragen over hoe het zover heeft kunnen komen.

Oppositiepartijen SP, ChristenUnie en PVV willen een parlementair onderzoek of een parlementaire enquête naar SNS, maar een meerderheid in de Tweede Kamer wil eerst het debat afwachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.