‘Overleg tussen bonden en kabinet dreigt te mislukken’

18 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Het sociaal overleg tussen werkgevers, werknemers en het kabinet dreigt op niets uit te lopen. Het kabinet en de werkgevers vrezen dat FNV-voorman Ton Heerts niet op tijd voldoende mandaat krijgt om te onderhandelen over sociale hervormingen.

Dat melden bronnen aan Het Financieele Dagblad. Voor begin april moet er een akkoord zijn.

Negatief

FNV verkeert al anderhalf jaar in een interne strijd en vertoont sinds begin dit jaar nieuwe scheuren. Ouderenbeweging Anbo stapte 1 januari uit de beweging en onderwijsbond AOb maakte bekend negatief te staan tegenover de nieuwe vakbeweging.

Daarnaast zijn er zorgen over ambtenarenbond Abvakabo die een steeds radicalere koers wil voeren. Het bestuur van de bond wil meer actievoeren en minder overleggen. Abvakabo wil dan ook niet dat Heerts gaat praten met het kabinet en de werkgevers.

Quotum

Werkgevers willen juist graag met het kabinet overleggen in de hoop het quotum voor arbeidsgehandicapten van tafel te krijgen. Om dat te bereiken zouden zij bereid zijn te strijden voor een minder radicale verkorting van de WW-duur.

Voorzitters van de bonden zouden maandag bij elkaar komen om vast te stellen met welk mandaat Heerts mag overleggen. Voor april moet er al een (deel)akkoord liggen, maar dat lijkt nog ver weg.

Heerts zei eind vorige maand nog dat het kabinet het sociaal overleg frustreert. Hij voelt zich niet serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.