Meer allochtone alleenstaande ouders in de bijstand

20 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het aantal alleenstaande ouders in de bijstand is sinds 2008 toegenomen na jaren van daling. Vooral het aantal alleenstaande niet-Westerse moeders met een uitkering is gestegen.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan 87 procent van de alleenstaande ouders is vrouw.

Echtscheiding

Het aantal eenoudergezinnen met minderjarige kinderen is gestaag gegroeid tot ruim 320.000. Dat is voornamelijk het gevolg van het hoge aantal echtscheiding.

Eind 2011 ontving 23 procent van alle alleenstaande ouders bijstand. Dat is vijf keer zo veel als onder alle Nederlanders, meldt het CBS.

Crisis

Tussen 1999 en 2008 hadden minder alleenstaande ouders een uitkering, onder meer door de toegenomen arbeidsparticipatie. Vanwege de intrede van de economische crisis is deze arbeidsparticipatie sinds 2008 afgenomen.

De bijstandsafhankelijkheid onder alleenstaande ouders van niet-westerse afkomst steeg van 39 procent in 2008 tot 42 procent in 2011.

Van de eenoudergezinnen van Marokkaanse afkomst ontving een op de twee bijstand. Ook onder alleenstaande ouders van Turkse afkomst ligt dit percentage met 47 procent hoog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.