Europese beurzen hard onderuit door Italiaanse impasse

26 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De onzekerheid rond de Italiaanse verkiezingen heeft voor paniekreacties gezorgd op de Europese beursvloeren. Vrijwel alle beurzen openden dinsdagochtend met grote verliezen.

De Amsterdamse AEX noteerde na een half uur al een verlies van 1,6 procent en komt daarmee op 334,6 punten. De Midkap verloor zeker 1,2 procent.

In Italië zijn de verliezen nog veel heftiger. Milaan opende dinsdag met een verlies van zeker 5 procent maar trok daarna weer wat bij en kwam op 4 procent. De onrust heeft ook directe gevolgen voor de rente op Italiaanse staatsleningen die direct weer omhoog is geschoten.

Buiten Europa

De Italiaanse verkiezingsuitslag is zelfs te voelen in Tokio, waar een verlies van zeker 2,2 procent werd genoteerd. Maandag eindigde Wall Street ook al diep in het rood door de dreigende Italiaanse impasse.

Italië lijkt onregeerbaar te worden doordat het linkse blok weliswaar een meerderheid heeft in de Huis van Afgevaardigden maar niet in de Senaat.

Sleutelpositie

De Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo heeft een sleutelpositie en kan links aan een meerderheid helpen.

Maar Grillo heeft altijd volgehouden geen compromis met de ‘oude gevestigde orde’ te willen sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.