Economie gekrompen: Nederland opnieuw in recessie

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal. Daarmee bevindt Nederland zich opnieuw in een recessie.

Dat blijkt donderdag uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huishoudens

De economie is vorig jaar gekrompen met 0,9 procent. Het derde kwartaal liet al een krimp zien van 1,1 procent. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in een recessie zit. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Huishoudens hebben in het vierde kwartaal 2,3 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. De consumptie van huishoudens krimpt daarmee al bijna twee jaar. De teruggang in het vierde kwartaal is groter dan in voorgaande kwartalen.

Banen

Het aantal banen daalde in het laatste kwartaal van vorig jaar met 18.000 ten opzichte van het derde kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder waren er 93.000 banen minder.

Gemiddeld over heel 2012 waren er 63.000 banen minder dan in 2011. Het banenniveau is daarmee gedaald tot het niveau van 2007.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.