ECB verdient half miljard aan Griekse staatsobligaties

21 februari 2013Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorig jaar een half miljard euro verdiend aan rente die Griekenland moest betalen op door de ECB aangekochte staatsobligaties. De ECB profiteert van een lage uitgiftekoers die door de crisis werd veroorzaakt.

Dat blijkt uit de jaarlijkse boekhouding van de ECB die donderdag openbaar werd gemaakt.

De tegen een zeer gunstig tarief geleende obligaties aan Griekenland leverde in totaal 555 miljoen euro op. Dat is ongeveer de helft van de totale opbrengst uit staatsleningen (1,1 miljard euro).

Italië

Voor het eerst heeft de ECB ook bekendgemaakt hoeveel staatsobligaties van welke landen het precies in handen heeft. Koploper is Italië dat voor 99 miljard euro in het krijt staat bij de ECB. De helft van alle obligaties in handen van de ECB is daarmee van Italiaanse makelij.

Spanje volgt met bijna 44 miljard euro aan obligaties. Griekenland, Portugal en Ierland nemen respectievelijk 30,8, 21,6, en 13,6 miljard euro aan staatsleningen voor rekening.

Onzekerheid

De ECB kocht in 2011 voor miljarden aan staatsobligaties om de onzekerheid op de staatsobligatiemarkt van met name de Zuid-Europese landen te drukken. Dit opkoopprogramma, bekend onder de naam Security Markets Programme, is inmiddels gestaakt.

Maar de bank heeft intussen een nieuw programma opgericht waarmee het ook in de toekomst obligaties wil blijven opkopen. Niet iedereen is blij met de koopzucht van de ECB. Tegenstanders, onder wie Duitsland en Nederland, wijzen erop dat de ECB, die boven de financiële markt zou moeten staan, nu ook een speculant op de markt wordt en dat daarmee de onafhankelijkheid van de toezichthouder wordt aangetast.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.