CBS: weer meer Nederlanders met een bijstandsuitkering

28 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Eind 2012 kregen 325.000 Nederlanders een bijstandsuitkering, dat waren er 9.000 meer dan eind 2011. Vergeleken met 2009 is het aantal bijstandsuitkeringen zelfs toegenomen met 66.000.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ontwikkeling past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal banen neemt af, schrijft het CBS over de landelijke stijging van bijna 3 procent.

Jongeren

In 2012 is het aantal jongeren tot 27 jaar dat een bijstandsuitkering kreeg juist gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat komt vooral door overheidsbeleid dat de instroom van jongeren in de bijstand moet beperken.

Variatie

De ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen varieert per gemeente. De cijfers lopen uiteen van een toename van 13 procent in Breda tot een daling van 7 procent van het aantal uitkeringen in Haarlemmermeer.

De groei in de vier grote steden ligt onder het landelijk gemiddelde van 3 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.