economie

Winkels berekenen hogere btw niet door aan de klant

05 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Veel winkels in Nederland hebben na de btw-verhoging per 1 oktober de prijzen niet verhoogd. De winkeliers draaien op die manier zelf op voor de hogere btw.

Onder meer HEMA, BCC, IKEA en Blokker hanteren nog de ‘oude’ prijzen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Winnaar

Etos en Bruynzeel verhoogden de prijzen van hun goederen op 1 oktober wel. Volgens Detailhandel Nederland is de consument de grote winnaar.

‘De detailhandel is een zeer concurrerende markt en winkeliers blijven scherp prijzen,’ zegt woordvoerder Sander van Golberdingen. ‘Je zou kunnen zeggen dat de consument de grote winnaar is.’

In telefonie, kabelabonnementen en financiële producten veroorzaakte de btw wel prijsstijgingen. Ook voor auto’s en benzine betalen consumenten een hoger tarief. De btw op luxegoederen steeg op 1 oktober van 19 naar 21 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.