economie

Staat lijdt 193 miljoen verlies op staatssteun banken

03 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse staat heeft vorig jaar 193 miljoen euro verlies geleden op steunmaatregelen aan de Nederlandse bankensector. Dat beeld zal de komende jaren niet veranderen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid moet ook de komende jaren toeleggen op maatregelen die in 2008 en 2009 zijn genomen.

Herstel

Dijsselbloem zinspeelde op een PvdA nieuwjaarsreceptie al op een groot verlies door de steunmaatregelen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum sprak zijn onvrede uit over het feit dat hij dit soort informatie moest vernemen uit de media. Hij vond het ‘bepaald niet chic’.

Minder dividend

Het verlies op steunmaatregelen wordt vooral veroorzaakt door de verslechterde economische omstandigheden. De banken kunnen daardoor minder dividend uitkeringen. Volgens Dijsselbloem is de financiële wereld bezig ‘de weg naar boven te vinden’, maar is herstel nog niet voltooid.

De steun aan ABN AMRO heeft de overheid 27,96 miljard euro gekost, schrijft Dijsselbloem. Daarover was zij tot nu toe 3,7 miljard euro aan rentelasten kwijt. De staat heeft tot nu toe 328 miljoen euro aan dividendinkomsten en 270 miljoen euro aan premies op afgegeven garanties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.