economie

Bedrijven duurder uit door aanpassing loonheffing

11 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De loonkosten voor werkgevers zullen het komende jaar fors stijgen in de horeca, schoonmaak, detailhandel en de zorg. Door een nieuwe wijze van loonheffing zullen de ondernemers aanzienlijk meer werkloosheidspremie moeten afdragen dan het afgelopen jaar.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag na een rondgang langs loonspecialisten.

Premie ww

De lastenstijging komt door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip. Al in 2011 besloot het toenmalige kabinet tot een vereenvoudiging, maar de introductie werd uitgesteld tot 1 januari 2013. De financiële gevolgen komen nu pas helder in beeld.

Werkgevers hoefden tot dusver geen ww-premie te betalen over de eerste 17.000 euro aan loon aan werknemers. Deze gedeeltelijke vrijstelling verdwijnt.

Het kabinet beloofde die lastenverhoging van 250 miljoen euro te compenseren, maar volgens specialisten is door de economische crisis van die compensatie maar een klein stukje overgebleven.

Lastenverzwaring

Brancheorganisaties Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland voorzien voor dit jaar een loonkostenstijging van tot 2,5 procent.

De maatregelen pakken voor iedere werkgever en werknemer verschillend uit. Maar gemiddeld genomen treedt er een lastenverzwaring op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.