economie

Economie krimpt ook volgend jaar; werkloosheid stijgt

10 december 2012Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel de komende twee jaar niet aan de Europese begrotingsregels zal voldoen.

Dit blijkt uit nieuwe ramingen van De Nederlandsche Bank.

In juni werd nog uitgegaan van een krimp met 0,6 procent dit jaar en een groei met datzelfde percentage in 2013.

Dalende consumptie
Ook krimpt de economie dit jaar meer dan eerder werd gedacht. DNB gaat uit van een krimp van 1 procent, terwijl het Centraal Planbureau (CPB) rekende op 0,5 procent.

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Werkloosheid
DNB verwacht verder dat de werkloosheid volgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar. In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent.

‘Dat zijn percentages die we lange tijd niet hebben gezien,’ zegt DNB-directeur Job Swank. ‘De werkloosheid reageert met vertraging op de economie. Zelfs bij een opleving blijft de werkloosheid nog een tijd lang hoog.’

Nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk
Het overheidstekort komt volgens de voorspellingen in 2013 en 2014 uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het gat op de begroting groter dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft. Nieuwe bezuinigingen zijn daarom onvermijdelijk, denkt DNB.

Het CPB komt volgende week met nieuwe voorspellingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.