economie

Blok: corporaties moeten bedrijfsvastgoed afstoten

18 december 2012Leestijd: 1 minuut

Woningcorporaties moeten dure huurwoningen en bedrijfspanden verkopen en zich weer puur op sociale verhuur gaan richten. Op die manier kunnen de corporaties de financiële problemen afwenden.

Dat zegt minister van Wonen Stef Blok (VVD) dinsdag in de Volkskrant.

De corporaties kunnen met het afstoten van hun nevenactiviteiten volgens de minister vele miljarden besparen.

Kerntaak

Het huisvesten van bedrijven en het verhuren van dure woningen behoren volgens de minister niet tot de kerntaken van sociale verhuurders.

Corporaties beschikken over vele bedrijfspanden en daarnaast verhuren ze ruim zestigduizend dure woningen die niet onder de corporatieregels vallen. Het afstoten van deze panden kan de corporaties volgens Blok ongeveer 14 miljard euro opleveren.

Heffing

Blok komt met het voorstel nadat verschillende corporaties de noodklok hadden geluid vanwege dreigende faillissementen.

De corporaties zeggen in de problemen te komen omdat het kabinet ze een verhuurdersheffing oplegt van 2 miljard en ze tegelijkertijd verbiedt om de huren te verhogen.

Compromis

Hierin komt Blok de sociale verhuurders deels tegemoet. De corporaties mogen straks wel meer huur ophalen. Mocht de begroting dan nog niet sluitend zijn, moeten de corporaties vastgoed afstoten, vindt Blok.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.