Michiel Dijkstra

‘Zwarte maandag’ is een stevige reality check

25 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Dat het Chinese groeiwonder in een lagere versnelling terecht is gekomen, is al lang bekend. China’s groeivertraging kan wereldwijd grote gevolgen hebben

Zo, dat was niet niks maandag. 5,2 Procent eraf bij de AEX-index. 5,6 Procent bij de Dow Jones-index. De Shanghai Composite-index verloor liefst 8,5 procent. Wereldwijd verdampte ruim 4.000 miljard euro aan beurswaarde.

Zwarte maandag‘ was een – paniekerige – reactie op de trager groeiende Chinese economie. Uit de Chinese aandelencrash, waarmee de wereldwijde beursmalaise gister begon, trokken beleggers de conclusie dat het in China nu écht minder gaat.

Opkomst

Met consequenties overal ter wereld. Dankzij drie decennia van stormachtige groei is China een van de belangrijkste schakels in de wereldeconomie geworden. Het is de grootste exporteur van goederen; de op één na grootste importeur.

Van AkzoNobel tot Unilever, van Heineken tot Shell: alle bedrijven profiteerden van de Chinese opkomst. Direct – door spullen in China te maken of te verkopen – of indirect: door de bedrijvigheid die Chinese consumenten en bedrijven met hun uitgaven en investeringen wereldwijd teweegbrachten.

Waarom beleggers uitgerekend maandag concludeerden dat het in China allemaal minder gaat, met alle gevolgen van dien? Geen idee. Chinese beurzen crashten in juli ook al. Los van de beurskoersen: dat het Chinese groeiwonder in een lagere versnelling terecht is gekomen, is al lang bekend.

Reality check

De Chinese president Xi Jinping spreekt al maanden van ‘het Nieuwe Normaal’ van groei van 7 procent per jaar, in plaats van de 10 procent per jaar die China vroeger haalde. Economen verwachtten dat de groei dit jaar nóg lager uitkomt dan 7 procent.

Zwarte maandag was een stevige reality check: China’s groeivertraging kan wereldwijd grote gevolgen hebben, hoewel nog altijd onduidelijk hoe groot.

Vandaag lijkt het allemaal weer mee te vallen. De Shanghai Composite-index zakt weer 7,6 procent, maar Europese beurzen staan alweer flink in de plus. Investeerders leken bijna te zijn vergeten dat het in Europa best goed gaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.