Wie gelooft dat Tsipras nu wél gaat hervormen, is naïef

10 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het hervormings- en bezuinigingsplan dat de Griekse premier op de valreep heeft ingediend, lijkt de schuldeisers tegemoet te komen. Vraag is wat er van alle beloften terecht gaat komen.

De extreemlinkse Griekse premier heeft onder zware druk van de schuldeisers, en met een dreigend faillissement van zijn land in het vooruitzicht, alsnog ingebonden. De schuldeisers buigen zich nu over voorstellen uit Athene die 12 miljard euro moeten opleveren.

Terrorisme

Als zij daar voldoende vertrouwen in hebben, zijn zij bereid nieuwe miljarden over te maken. Maar Tsipras heeft de schijn tegen. Een week geleden riep hij zijn burgers nog in tv-toespraken op bij het referendum tegen een vergelijkbaar Europees pakket met maatregelen te stemmen.

Sterker, zijn hele premierschap heeft hij te danken aan zijn harde campagne tegen de door de schuldeisers gevraagde hervormingen en bezuinigingen. Een week geleden beschuldigde zijn (inmiddels vervangen) minister van Financiën Yanis Varoufakis Europa nog van terrorisme.

Kloof

En nu belooft deze club dus alsnog de maatregelen uit te voeren die ze vijf maanden lang uit alle macht heeft geprobeerd tegen te houden? Wie dat gelooft is naïef. Waarschijnlijker is dat Tsipras, zodra het gevaar van een faillissement is afgewend, weer op de rem trapt.

De ervaring met voorgaande, minder radicale Griekse regeringen, leert dat de kloof tussen plannen en werkelijkheid groot is. Ook de nieuwe voorstellen bieden, zo valt tussen de regels door te lezen, allerlei ontsnappingsmogelijkheden.

Als de geldschieters van Athene hiermee akkoord gaan, dragen ze niet bij aan een oplossing van het probleem, maar zetten ze juist een stap dieper in het moeras. Griekenland hoort niet thuis in de eurozone.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.