Nederland belastingparadijs? We moeten multinationals koesteren

07 november 2014Leestijd: 2 minuten

Nederland ligt opnieuw onder vuur als vestigingsplaats van hoofdkantoren van internationale bedrijven. Volgens critici worden zij met oneerlijke voorwaarden naar de polder gelokt. Die kritiek is onterecht: fiscale concurrentie is gezond.

De discussie steekt om de zoveel tijd weer de kop op. Nederland zou een belastingparadijs zijn dat multinationals in staat stelt het betalen van belasting te omzeilen, waardoor andere landen miljarden mislopen.

Dat het fiscale klimaat voor internationale bedrijven gunstig is, bevestigt de Algemene Rekenkamer in een onlangs verschenen rapport. Maar volgens de Rekenkamer voldoet het belastingregime hier aan de internationale spelregels.

Uitwassen

Het is weinig verrassend dat grote bedrijven proberen om daarnaast nog slimmere fiscale constructies te verzinnen om uiteindelijk nog minder belasting te betalen.

Nederland werkt er volgens VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan mee om uitwassen tegen te gaan. Dat is goed. Tegelijkertijd moet het belang van multinationals voor de Nederlandse economie niet worden onderschat.

Rondom deze bedrijven is een financiële en fiscale adviesindustrie gegroeid die de economie zo’n 3 miljard euro per jaar oplevert en tienduizend mensen werk biedt, zo bleek eerder uit onderzoek.

Uitverkoop

Critici daarvan – landen die vinden dat ze worden gedupeerd, maar ook de Europese Commissie – willen het liefst dat er helemaal een eind wordt gemaakt aan fiscale constructies.

Dat is nergens voor nodig. De financiële belangen voor Nederland zijn groot. Er is geen enkele reden om zonder slag of stoot aan de uitverkoop van de eigen belangen mee te werken. Een gezonde dosis fiscale concurrentie houdt landen bij de les.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.