‘Duurzame’ ondernemer in windenergie wil één ding: subsidie

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

Zodra je ergens een grote zak geld op tafel zet, wordt er misbruik van gemaakt. Het gesjoemel met subsidies voor windmolens toont aan dat het begrip ‘duurzaam’ inhoudsloos is geworden.

Bestaande en nog goed draaiende windmolens worden afgebroken om zo meer subsidie binnen te halen. Dat blijkt uit onderzoek van omwonenden van windmolens.

Zij – verenigd in de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) – constateerden dat op zijn minst 172 tamelijk recent gebouwde windmolens op het punt staan om vervangen te worden door nieuwe modellen.

Op die manier kan aanspraak worden gemaakt op 350 miljoen euro subsidie voor groene stroom, en kunnen de oude molens ook nog als leuke tweedehandsjes worden doorverkocht.

Enorme molen

Het nieuws, vandaag door de Volkskrant wereldkundig gemaakt, geeft allereerst aan dat er met groene subsidies goed te verdienen valt. Dat wisten we al sinds bekend werd dat voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink bleek te investeren in een enorme molen nabij Medemblik.

Voormalige bankiers – en zeker Groenink – weten hoe de hazen lopen. Als zo iemand in een windmolen investeert, dan valt er serieus te verdienen.

Dat wil zeggen: niet aan de windenergie zelf. Die is grillig, en zeker op het land waait het in de loop van het jaar zo weinig – minder dan eenderde van de tijd – dat weinigen zouden investeren in windmolens die slechts op wind draaien en niet ook op subsidie.

Gesjoemel

Maar omdat het goed zou zijn voor de planeet moet het hele land en de halve zee op gezag van Brussel worden volgezet met joekels die inmiddels hoger zijn dan de Euromast. En dat lukt alleen met miljarden subsidie in het kader van de SDE+ (subsidieregeling duurzame energieproductie).

Zodra je, in welk gezelschap dan ook, een grote zak geld op tafel zet, wordt er misbruik van gemaakt. Dat gebeurt niet alleen met ontwikkelingshulp maar ook in ons eigen land, zo toont het gesjoemel met subsidie voor ‘duurzame’ energie aan.

Dat is misschien wel het meest onthullend aan het nieuws: het illustreert dat het begrip ‘duurzaam’ inhoudsloos is geworden.

Rookworst

In de week waarin de HEMA bekendmaakte een biologische rookworst te hebben en daarmee dus flink op weg was om een duurzaam warenhuis te worden, blijken ondernemers die zichzelf duurzaam noemen geen enkele moeite te hebben om goed functionerende windmolens na tien jaar te vervangen door gloednieuwe exemplaren. ‘Duurzaam’ betekent in dit geval dus slechts tien jaar.

Geloof al die duurzame ondernemers dus niet. Het zal ze worst zijn wat er met de ijsbeertjes en de pimpelmeesjes gebeurt. Het gaat ze slechts om de groene subsidies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.