Michiel Dijkstra

Loonsverhogingen? Prima, maar eerst lastenverlichtingen graag

06 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Hoewel zich economisch herstel aftekent, blijven toenemende consumentenuitgaven vooralsnog uit. Verhoging van de lonen is een optie, maar veel logischer is dat de overheid de onverstandige lastenverzwaringen van de laatste jaren terugdraait.

Economen roepen vandaag in De Telegraaf op tot loonsverhogingen. De consumentenuitgaven groeien slechts licht, de inflatie is heel laag. Wanneer werknemers meer salaris krijgen, gaan ze meer uitgeven, krijgt de economie een stimulans en stijgt dus ook de inflatie.

Ze hebben gelijk. Er zijn duidelijke tekenen van economisch herstel: uitvoer en investeringen nemen toe. Maar de cruciale laatste stap in een opleving, toenemende consumentenuitgaven, ontbreekt. Het gebrek aan loonstijgingen speelt duidelijk een rol.

Export

Grote concerns varen wel bij het gebrek aan loonstijgingen, maar het midden- en kleinbedrijf veel minder. Waar grote bedrijven zijn gericht op export, is het mkb veel meer afhankelijk van binnenlandse bestedingen. Het is dus niet zo dat lage lonen per definitie goed zijn voor het bedrijfsleven.

Werkgevers kunnen zich een loonstijging veroorloven. De Nederlandsche Bank berekende vorig jaar dat het nationaal inkomen per gewerkt uur tussen 2000 en 2012 met 20 procent is gestegen. De loonkosten, gecorrigeerd voor inflatie, stegen daarentegen met slechts 13 procent.

Werknemers werden dus productiever, maar zijn daar niet volledig voor beloond.

Onredelijk

Maar het zou onredelijk zijn om alleen naar het bedrijfsleven te kijken als het gaat om de portemonnee van de burger. De overheid heeft maatregelen genomen die funest uitpakten voor de koopkracht.

Laat de overheid de lasten verlichten: de koopkracht van consumenten stijgt dan, terwijl het voor werkgevers goedkoper wordt om mensen aan te nemen. Loonstijgingen volgen dan vanzelf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.