Michiel Dijkstra

Rapport SNS REAAL bewijst nogmaals het falen van De Nederlandsche Bank

25 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Na de kredietcrisis had de les duidelijk moeten zijn: toezichthouders moeten grote banken streng aanpakken. En toch ging het bij SNS REAAL weer fout, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Het onderzoeksrapport over de nationalisatie van SNS REAAL bewijst nog maar eens dat het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) onder president Nout Wellink veel te soepel was. SNS-topman Sjoerd van Keulen mocht van DNB talloze overnames doen, die stuk voor stuk getuigen van bezopen optimisme.

Property Finance

Dat geldt helemaal voor de overname van Bouwfonds Property Finance, de giftige vastgoedfinancierder die de bank-verzekeraar uiteindelijk noodlottig zou worden. Dit paste in de strategie van DNB. De centrale bank wilde dat banken groot en gediversifieerd werden: dat zou het risico op faillissementen beperken en zo de bankensector veiliger maken.

Het pakte anders uit. De grote banken namen veel te veel risico en moesten door de staat worden gered. Dat kostte de belastingbetaler tientallen miljarden euro’s.

Zombiebank

Ook SNS REAAL werd te groot geacht om failliet laten te gaan. DNB en het ministerie van Financiën weifelden echter lang om de toestand bij SNS Property Finance nader te onderzoeken of het bestuur hard aan te pakken.

Gevreesd werd een groot misstand bij zo’n grote bank paniek zou veroorzaken, die mogelijk zou overslaan naar bij andere banken. SNS REAAL werd zo een zombiebank, die nauwelijks meer geld uitleende, maar wel overheidssteun opslokte. Dit heeft de economie geen goed gedaan en vergrootte bovendien de kosten van de uiteindelijke redding.

Les geleerd

Hopelijk is de les nu geleerd: wanneer bankiers er een puinhoop van maken, moeten toezichthouders snel en hard ingrijpen om de schade voor de economie en de belastingbetaler te beperken.

Zelf betalen bankiers niet voor de rotzooi die ze veroorzaken, zoveel is nu wel duidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.