Philip Willems

Op de beurs is weinig te merken van de crisis

21 december 2012Leestijd: 2 minuten

De economie krimpt, huizenprijzen dalen en het consumentenvertrouwen is laag. En toch is op de beurs een ware eindejaarsrally aan de gang. Het is vooral een teken dat de paniek die de eurocrisis veroorzaakte onder beleggers, langzaam wegebt

De economische zorgen zijn velerlei. In eigen land zorgen niet aflatende dalingen van de huizenprijzen – in combinatie met lastenverhogingen door de overheid – ervoor dat consumenten massaal de hand op de knip houden. Elders in Europa is de sfeer ook slecht.

Fiscal cliff

In de Verenigde Staten intussen dreigt per 1 januari een enorm pakket aan, vrij willekeurige, bezuinigingsmaatregelen in werking te treden als de Republikeinen en Democraten niet snel een oplossing bedenken om de harde stijging van de staatsschuld terug te dringen. De bezuinigingen zouden de Amerikaanse economie, die licht groeit, wellicht weer in een recessie duwen.

De AEX-hoofdindex van Euronext Amsterdam intussen begon het jaar op 318 punten, en noteert op 21 december op 343 punten, een winst van 10 procent. Ten opzichte van juni van dit jaar, toen de AEX een dieptepunt bereikte van 283 punten, bedraagt de winst 21 procent.

Griekenland

Vanwaar toch die rally? Griekenland kreeg in november opnieuw noodsteun, en het land werd de mogelijkheid geboden om tegen spotprijzen de eigen staatsschuld terug te kopen.

Hierdoor is de kans dat het land snel failliet gaat of dat het uit de eurozone wordt gedwongen, sterk afgenomen. Zo wordt ook de kans dat de muntunie uit elkaar valt, kleiner.

Banken

Banken intussen, sterk verzwakt door de eurocrisis, profiteren van de enorme hoeveelheden geld die de Europese Centrale Bank vrijmaakte. Ze slagen er in snel hun buffers te verhogen. Waar eerder dit jaar niemand nog geld aan banken durfde uit te lenen, komen ook die geldstromen langzaam weer op gang.

De eurocrisis, kortom, ebt dit najaar even weg. Maar dat de economische problemen er toch echt nog zijn, en dat van euforie geen sprake is, tonen de beurskoersen ook wel: in april 2011 bereikte de AEX nog een niveau van 372 punten, in de zomer van 2007 van 555 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.