economie

Wordt Hitlers ‘laatste geheim’ definitief begraven?

15 juni 2016Leestijd: 1 minuut

Een met giftig kwik beladen U-boot van de nazi’s ligt al ruim zeventig jaar op de bodem van de Noordzee. De Noorse overheid wil de onderzeeër definitief onder een dikke laag steen begraven.

Met de geheime ‘Operatie Caesar’ probeerde Adolf Hitler in 1944 de oorlog in het voordeel van de nazi’s te beslissen.

Hij stuurde een onderzeeboot, de U-864, vol met oorlogsmaterieel richting Japan. Die bestemming zou de 73-koppige bemanning van U-864 nooit halen. De U-boot werd voor de Noorse kust onderschept door de Britse onderzeeboot HMS Venturer en na een bloedstollende achtervolging van drie uur naar de bodem van de zee getorpedeerd.

Gevaren

Lees ook: Stenen storten op Hitlers ‘laatste geheim’

Daar ligt het wrak nog steeds, inclusief de bemanning en zijn giftige lading. Noorse milieuorganisaties hameren al jaren op de mogelijke, ecologische gevaren.

Om te voorkomen dat het wrak gaat schuiven, stort de Rotterdamse baggeraar Van Oord nu een deel van het zeebed naast de boegsectie van de U-boot vol met stenen.

Het is de bedoeling dat tegen het einde van het jaar een definitieve beslissing wordt genomen over het volledig afdekken van de onderzeeboot. Pas dan zal Hitlers laatste geheim definitief onder een dikke berg steen worden begraven.

Lees het hele verhaal over de geschiedenis van U-864 en de huidige werkzaamheden van Van Oord deze week in Elsevier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.