economie

Kamp waarschuwt: ‘Asielstroom kan economische groei afremmen’

11 februari 2016Leestijd: 1 minuut

Van de economische groei wordt donderdag een rooskleurig beeld geschetst. De flinke toestroom van asielzoekers naar ons land dreigt op termijn echter een rem te zetten op de economische groei in Nederland.

Daarvoor waarschuwt minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken donderdag.

Krimp

Internationale organisaties als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukken steeds dat Europese landen juist economisch kunnen profiteren, omdat de kosten die overheden maken voor asielopvang voor extra groei zorgen.

Ook migranten zelf zouden hun steentje kunnen bijdragen aan de economie, maar dan moeten ze wel de kans krijgen op de arbeidsmarkt, aldus deze organisaties. Daarbij wordt ook consequent gewezen naar de krimp van de eigen beroepsbevolking als gevolg van vergrijzing.

Collectief

Toch ziet Kamp vooral nadelen als gevolg van de migratiestroom, voornamelijk gezien het beperkte succes op de arbeidsmarkt van vluchtelingen die eerder naar Nederland zijn gekomen. ‘Daarvan is een heel groot deel afhankelijk van de bijstand. Dat legt structureel een groot beslag op collectieve middelen. Dat geld kunnen we niet meer investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur,’ aldus Kamp.
Kamp is dan ook een voorstander van vluchtelingenopvang in de regio, evenals het kabinet. Volgens de minister zijn Europese landen beter af om de migranten daar te ondersteunen. ‘Dat is beter dan dat ze in een hele andere cultuur belanden en langs de zijlijn komen te staan,’ aldus Kamp.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.