Reorganisatie: deze maatregelen gaat Xenos nemen

20 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het hoge woord is eruit: winkelketen Xenos gaat een flinke reorganisatie tegemoet, waarbij circa 250 banen zullen verdwijnen en zo’n 6 vestigingen worden gesloten. Daarover is het personeel woensdagavond ingelicht.

De winkelketen wil de loonkosten verlagen en het geld van die besparing gebruiken om te investeren in de winkelformule, het assortiment en de dienstverlening. Xenos-eigenaar Blokker Holding geeft aan dat het vooral gaat om leidinggevende functies die op de tocht komen te staan.

Het is de bedoeling dat overdag minder personeel bezig is met het aanvullen van de winkels, terwijl er na sluitingstijd juist meer medewerkers moeten komen om dit te doen. Dit zou in lijn zijn met een teruglopend aantal klanten. Er werken momenteel zo’n 3.500 mensen in 250 winkels van Xenos. Het is nog onbekend welke vestigingen zullen worden gesloten.

Angstcultuur

Dinsdag vertelden bronnen al tegen elsevier.nl dat er grote problemen spelen bij de Brabantse winkelketen.  Zo zou er sprake zijn van een ‘angstcultuur’.

Personeel dat zich ziek meldt, moet gewoon naar het werk komen en wie toch thuisblijft, levert vrije dagen in. Ook zouden werknemers zonder overleg ‘uitgeleend’ worden aan andere vestigingen en zouden er memo’s rondgestuurd worden waarin staat dat werknemers die niet ‘flexibel genoeg’ zijn, maar ander werk moeten gaan zoeken.

Verwacht

Bovendien vermoedde vakbond FNV in 2014 al dat er bij Xenos een ‘stille reorganisatie’ aan de gang was. Volgens de vakbond worden personeelsleden onder druk gezet om een ontslagverklaring te ondertekenen. Vakbond CNV wist niet precies wat de mededeling van woensdag zou inhouden, maar CNV-bestuurder Martijn den Heijder voelde aankomen dat ‘het niet veel goeds’ zou zijn.

Moederbedrijf Blokker maakte het afgelopen boekjaar voor het in eerst in haar geschiedenis verlies, onder meer door dalende omzetten op huishoudelijke artikelen. Onder de holding vallen naast Xenos en Blokker ook Marskramer, Bart Smit, Intertoys, Leen Bakker en Big Bazar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.