Online scheiden brengt geestelijke én financiële verlichting

21 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Online een echtscheiding regelen bespaart kosten. Bovendien hoef je elkaar niet constant in de ogen te kijken.

Ruim 35.000 stellen gaven in 2014 de brui aan hun huwelijk, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim 5 procent meer dan het jaar ervoor. Verontrustend is ook de opmars van vechtscheidingen. Volgens onderzoeksbureau TNS Nipo was de afgelopen twee jaar 20 procent van de scheidingen zo’n vechtscheiding. Dat was in 2013 nog 10 procent.

Dat is triest, want vooral kinderen zijn er vaak de dupe van. Bovendien kan langdurig juridisch wapengekletter flink in de papieren lopen. Het online ‘conflictoplosplatform’ Rechtwijzer Uit Elkaar wil daarin verandering brengen. Het is ontwikkeld door onder meer de Raad voor Rechtsbijstand van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het aan de Universiteit van Tilburg gelieerde onderzoeks- en adviesinstituut HiiL.

Rechtwijzer begeleidt stellen online bij het hele scheidingsproces: van het maken van afspraken tot en met het bekrachtigen van de scheiding bij de rechtbank.

Kemphanen

Een basis-scheidingsplan kost via het platform 390 euro. Ter vergelijking: een scheiding met een advocaat of mediator kost gemiddeld zo’n 3.000 euro. Het basis- scheidingsplan bevat een diagnose van de persoonlijke situatie, online-begeleiding en een oordeel over de financiële haalbaarheid van het opgestelde plan.

Beide partners loggen in op het platform en werken samen online aan afspraken over onder meer de kinderen, de bezittingen en alimentatie. De site bevat ook een chatfunctie, om snel met elkaar te kunnen overleggen. Zo hoef je ­elkaar dus niet telkens te zien voor overleg – voor veel kemphanen een zegen.

Stap voor stap werken de partners toe naar een set scheidingsvoorwaarden. Wie er niet samen uitkomt, kan hulp inschakelen. Ook daarvoor gelden vaste tarieven per stel: 360 euro voor een mediator en 240 euro voor een beslisser, een advocaat die de knoop doorhakt.

Volgens Liselotte Maas, projectleider van Rechtwijzer vanuit de Raad voor Rechtsbijstand, volstaat meestal het basisplan. ‘We hebben inmiddels 160 zaken afgerond en bij slechts een handjevol is bemiddeling gevraagd.’

Elsevier nummer 4, 30 januari 2016

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.