ECB-baas Draghi praat de beurs omhoog: vier vragen

21 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De afgelopen tijd verkeerden de Europese aandelenmarkten in mineur. Op de Amsterdamse beurs zakte de AEX-index bijvoorbeeld onder de psychologisch belangrijke 400-puntengrens. Maar de woorden van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi brengen wat verlichting.

De beurzen in diverse Europese landen veerden op. Kort na de openingsbel op Wall Street stond de AEX-index 1,4 punten hoger op 401,25 punten. Graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent. De AEX sloot uiteindelijk 2,7 procent hoger op 406,49 punten.

Wat zei Draghi precies?

Het waren vooral zijn geruststellende woorden, en niet zozeer concrete daden, die voor een voorzichtig herstel op de beurzen zorgden. Bij een volgende ECB-beleidsvergadering in maart komen er mogelijk extra steunmaatregelen, suggereerde de Italiaan. De rente in de eurozone blijft voor een ‘aanzienlijke periode’ op het huidige lage niveau, en wordt mogelijk nog verder verlaagd.

‘Er zijn geen limieten aan het soort instrumenten dat we kunnen inzetten om ons mandaat te realiseren,’ dat wil zeggen: een inflatie van onder de, maar niet ver van de 2-procentsgrens af. Het is bedoeld om vertrouwen bij beleggers te kweken. Als de inflatie op een stabiel niveau ligt, zorgt dat ook voor algemene stabiliteit.

Wie waren de ‘winnaars’ op Amsterdamse beurs?

De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal (plus 6,1 procent), dat de laatste tijd juist vaak onder druk stond vanwege zorgen over de Chinese economie. Supermarktconcern Ahold (plus 4,2 procent) was de op één na sterkste stijger in de AEX na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal.

De omzetgroei van ruim 20 procent was vooral te danken aan een duurdere dollar. Voormalig dochterbedrijf Aperam (plus 3,7 procent), dat roestvrij staal produceert, ging aan kop in de MidKap.

De uitspraken van Draghi hadden ook gevolgen voor de euro. Hoe?

De euro reageerde sterk op Draghi’s verklaring over de risico’s voor de eurozone. De gemeenschappelijke munt zakte ongeveer 0,8 procent ten opzichte van de dollar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat zijn de grootste risico’s voor de eurozone?

We geven ons niet over aan de ‘mondiale factoren’, aldus Draghi. Maar die zijn er wel degelijk. De afkoelende economie in opkomende landen als China bijvoorbeeld. Er zijn zorgen over het Aziatische land: de economische groei ligt op het laagste niveau in vijfentwintig jaar. Dit gegeven zorgt al weken voor onrust onder beleggers.

En dan is er natuurlijk de almaar dalende olieprijs. De zorgen over ‘neerwaartse risico’s’ zijn toegenomen door wat er in de wereld gebeurt. Goedkopere olie zorgt wel voor meer koopkracht – consumenten houden immers meer over in hun portemonnee. Ook ondernemingen kunnen daardoor meer geld reserveren voor investeringen, denkt de ECB-baas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.