Dit zijn de acht beste apps voor wintersporters

14 januari 2016Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Elk jaar gaan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n miljoen Nederlanders naar de Alpenlanden om er te skiën, snowboarden of langlaufen. Elsevier zet daarom de acht beste apps voor wintersporters op een rij.

Het zijn voornamelijk apps voor op de piste zelf, want hoewel een knapperend haardvuur en een glaasje glühwein après-ski de skivakantie zo aangenaam maken, is het hoogtepunt van de wintersport het sporten zelf. Naast deze acht apps zijn ook de apps van de skigebieden zelf aan te raden. Tegenwoordig heeft bijna elk gebied of toeristen­bureau er wel een.

Daarin zijn niet alleen kaarten van het skigebied te vinden, maar ook activiteiten in de buurt en belangrijke telefoonnummers. Denk aan die van de lokale huisarts of apotheek. U vindt ze in de appwinkels van Apple en Google onder de naam van het skigebied.

Sneeuwhoogte.nl (Gratis)

Sneeuwhoogte.nl rapporteert voor honderden wintersportgebieden de ac­tuele sneeuwhoogtes. Wie voorpret wil, kan in de gratis app webcambeelden vanaf de piste bekijken. Eenmaal in de bergen is het handig dat u met Sneeuwhoogte.nl actuele weers­informatie en een skikaart van het g­ebied hebt. De app toont verder welke skiliften er op de berg zijn geopend.

SnowSafe (Gratis)

De verse sneeuw buiten de pistes is misschien wel het hoogtepunt van de wintersport, maar off piste is er kans op lawines. Met het gratis SnowSafe kunt u voor de meeste populaire skigebieden in Oostenrijk en Duitsland elke ochtend een update vinden met het lawine­gevaar voor die dag. De app werkt in het Engels, maar voor sommige gebieden zijn de waarschuwingen in het Duits.

Google Maps (Gratis)

De meeste gratis navigatie-apps vereisen een internetverbinding, maar met Maps van Google is ook te navigeren door kaarten die u vooraf hebt opgeslagen. Dat doet u door een bestemming in te voeren, op de naam onderin te klikken en op ‘downloaden’ te drukken. De route wordt dan opgeslagen op uw telefoon. Overigens krijgt u mét een internetverbinding actuele verkeersinformatie, zodat u kunt voorkomen dat u in een file terechtkomt.

Ski Tracks (0,95 euro)

Een uitgebreide app om uw prestaties op de piste bij te houden – of u nu gaat skiën, snowboarden of langlaufen. De app meet uw snelheid en afgelegde kilometers. Handig is ook dat Ski Tracks foto’s die u onderweg maakt, koppelt aan uw locatie met behulp van de gps-chip in uw smartphone. Zo weet u waar in de bergen de mooiste plekjes zijn te vinden die u hebt bezocht.

IOU (Gratis)

IOU is handig voor wie deze winter met vrienden naar de Alpen gaat. De app maakt het namelijk makkelijk om bij te houden wie wat uitgeeft en uitleent tijdens de vakantie. Zo ziet u aan het einde van de vakantie van wie u ook alweer dat boek hebt geleend, of wie van uw contacten u nog benzinegeld schuldig is. Op Android is IOU gratis, voor 2,99 euro krijgt u extra functies. De iPhone-versie kost 2,99 euro en heeft de functies dan al.

Afdaling (0,99 euro)

Net als in Ski Tracks laat Afdaling wintersporters zien hoe snel ze de pistes afdalen en via welke route, maar deze app is fraaier vormgegeven. Heldere grafieken en kaarten maken het makkelijk uw prestaties te delen op Facebook of in de après-skihut. U kunt in de app punten scoren met ‘uitdagingen’, bijvoorbeeld door harder dan 50 kilometer per uur de berg af te skiën of snowboarden.

Natuurijs (Gratis)

Het weer liet het de afgelopen tijd nog afweten, maar ook in eigen land is volop te wintersporten, mits het vriest. Natuurijs helpt daarbij: u ziet op een duidelijke kaart waar in Nederland het ijs dik genoeg is om te schaatsen. Schaatsliefhebbers kunnen de condities van het ijs in hun buurt zelf doorgeven via de app.

Snowciety (Gratis)

Snowciety is gericht op wintersporters die met vrienden onderweg zijn. De gratis app is vergelijkbaar met Afdaling en Ski Tracks – alle drie houden ze uw locatie en snelheid in de bergen bij – maar met Snowciety kunt u die gegevens ook zien van vrienden. Daarvoor is wel een internetverbinding nodig. Bij uw provider een buitenlandbundel afsluiten, is dus aan te raden.

Elsevier nummer 3, 23 januari 2016

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.