economie

Waarom India nu veel sneller groeit dan China

10 december 2015Leestijd: 2 minuten

Onder premier Narendra Modi schakelt de Indiase economie in een hogere versnelling. Kan het land de rest van de wereld op sleeptouw nemen?

Terwijl de economische groei in China tegenvalt, schakelt India op. In het derde kwartaal groeide de Indiase economie met 7,4 procent, terwijl de productie in China met 6,9 procent toenam.

Socialistische trekjes

In 2016 zal de Indiase economie met 7,9 procent groeien, verwacht zakenbank Goldman Sachs. De overheid voert haar investeringen in infrastructuur op, daarbij volop geholpen door de lage grondstofprijzen: India kan goedkoop inkopen.

Ook buitenlandse investeerders brengen geld naar India. Het vertrouwen in de van oudsher wat gesloten economie, met socialistische trekjes, is flink toegenomen door de verkiezing van premier Narendra Modi vorig jaar.

Modi werd verkozen vanwege zijn belofte van economische hervormingen. In zijn thuisstaat Gujarat heeft hij als eerste minister al laten zien dat hij met de juiste maatregelen het bedrijfsleven kan laten opbloeien.

Laaghangend fruit

China probeert het groeitempo weer op te krikken, maar het is niet waarschijnlijk dat het land het tempo van India weer inhaalt: het is economisch veel verder ontwikkeld. Het laaghangend fruit is in China wel geplukt, in India valt daarentegen nog veel te halen.

De hoge Indiase groeicijfers zijn mooi, maar het land zal de rest van de wereld voorlopig niet zo hard op sleeptouw kunnen nemen zoals de Chinese dat de afgelopen dertig jaar deed. De Chinese economie is namelijk ruim vijfmaal zo groot als de Indiase.

In de verre toekomst kan de Indiase economie de Chinese wel inhalen, denken economen. In minder dan tien jaar zal India meer inwoners – en dus meer arbeidskrachten – hebben dan hun evenknie aan de andere kant van de Himalaya.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.