economie

V&D is failliet verklaard, hoe nu verder?

31 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse rechtbank heeft warenhuisketen V&D failliet verklaard. Dat betekent het ontslag van ruim 10.000 werknemers, die bij diverse onderdelen van het bedrijf werken.

Dat melden de bewindvoerders van V&D donderdag. In afwachting van een mogelijke doorstart houden de 62 winkels en restaurants (La Place – goed voor een kwart van de totale omzet) hun deuren voorlopig geopend.

Doorstart?

Volgens RTL Nieuws is het nog onduidelijk hoeveel mensen uiteindelijk kunnen blijven werken. Curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck zijn nog altijd in met potentiële kopers over een doorstart, waarbij delen van V&D kunnen blijven bestaan. Volgens de bewindvoerders vergroot het faillissement de kans op een doorstart van het bedrijf.

In de komende weken moet blijken of met geïnteresseerde partijen inderdaad een overeenkomst valt te sluiten. Gisteren wist NRC te melden dat de warenhuisketen een doorstart wil maken met ongeveer de helft van de 62 vestigingen verspreid over het land. Dat betekent dat filialen die slechte cijfers laten zien, kunnen worden gesloten door geïnteresseerde partijen. Uitkeringsinstantie UWV neemt vanaf morgen de salariëring van de personeelsleden over.

In zwaar weer

Het besluit komt niet als een verrassing: de warenhuisketen verkeert al geruime tijd in zwaar weer. V&D vroeg en kreeg vorige week al uitstel van betaling, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. Het bedrijf stevende af op een verlies van tientallen miljoenen, ondanks de drastische besparingen op huur- en loonkosten.

Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar dat haalde allemaal weinig uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.