economie

Ook illegale windmolens krijgen subsidie van het Rijk

09 december 2015Leestijd: 2 minuten

Het maakt niet uit of een eigenaar van een windturbine zijn papieren in orde heeft of niet. De overheid knijpt graag een oogje toe en betaalt de subsidie sowieso.

Een windturbine vangt niet alleen wind, maar ook miljoenen aan subsidie. Ook wanneer er geen juiste vergunning is of als de molen op de verkeerde plek staat, loopt de subsidie gewoon door.

Dat blijkt uit stukken die zijn opgevraagd door de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines waarover de Volkskrant schrijft.

Illegale molen

Zo kreeg de eigenaar van een windturbine in de gemeente Schagen acht jaar lang overheidssubsidie, terwijl het apparaat op een plek stond waar hij niet mocht staan. Begin 2015 bepaalde de Raad van State zelfs dat de windmolen moest worden afgebroken omdat de juiste vergunningseisen ontbraken.

De gemeente Schagen wist vanaf het begin dat de molen illegaal was, maar kneep een oogje toe. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weigert daarnaast de onterecht uitbetaalde subsidies die aan de illegale windmolen zijn uitbetaald, terug te vorderen.

Miljoenen

Het gaat hier niet om een zakcentje dat de moeite van het terugvorderen niet waard is. De boer die de windmolen exploiteerde ontving in totaal 3.187.800 euro aan overheidssubsidie.

Een riant bedrag vooral omdat de turbine zelf zo’n 1,7 miljoen euro kostte en voor ruim 3 miljoen euro aan energie opwekte. Volgens de RVO wordt subsidie geleverd voor de opgebrachte stroom. Dat deze stroom op illegale wijze is opgewekt, lijkt daarbij niet uit te maken.

Onbeperkt subsidie

Schagen staat niet op zichzelf. Ook in het Noord-Hollandse Sint-Maartensbrug en in Spijkenisse deden zich vergelijkbare gevallen voor.  De rechtbank in Rotterdam vernietigde vorig jaar de omgevingsvergunning van windpark Hartelbrug II net buiten Spijkenisse. De acht molens werden niet afgebroken, maar draaien nog en de eigenaar ontvangt ook nog steeds subsidie.

De illegale windmolen in Schagen is intussen afgebroken, maar dat heeft vooral te maken met het aflopen van de subsidie. Na acht jaar tijd is de windmolen met ruim 3 miljoen euro uitgesubsidieerd. De eigenaar zet nu een nieuwe neer, en dit keer wel op de juiste plek. En een nieuwe windmolen betekent ook weer acht jaar nieuwe subsidie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.