economie

Onenigheid binnen EU over verdeling 3 miljard voor Turkije

09 december 2015Leestijd: 2 minuten

Turkije krijgt 3 miljard euro van de Europese Unie om de grenzen met Europa beter te bewaken en meer asielzoekers op te vangen, maar het is nog onduidelijk waar dat geld precies vandaan moet komen.

De EU heeft nog geen overeenstemming bereikt met de lidstaten over de financiële constructie. De Europese Commissie stelde voor een half miljard bij te dragen. De overige 2,5 miljard zou door de lidstaten worden gefinancierd, maar enkele landen weigeren dat, zegt een anonieme bron tegen de website EUobserver.

Geschil

Zo is Cyprus om ‘politieke redenen’ terughoudend met de bijdrage, volgens de bron. De weigerende lidstaten vinden dat de Commissie extra geld moet vrijmaken binnen de bestaande begroting van de Unie.

Daar zijn de nettobetalers van de EU, waaronder Nederland, het niet mee eens. Zij dragen meer af aan de Unie dan dat ze terugkrijgen. Als de EU de financiële middelen uit de begroting haalt, vrezen de nettobetalers dat het budget van de Unie wordt opgeschroefd en zij nog dieper in de buidel moeten tasten.

Nederland

Nederland zou 117 miljoen van de 3 miljard euro bijdragen aan de deal met Turkije, volgens eerder gemaakte afspraken. Die financiële constructie staat nu onder druk door de lidstaten die weigeren te betalen. Woensdag probeert de EU in Brussel alsnog met een oplossing te komen.

De Europese regeringsleiders hopen dat er door het akkoord met de Turken een einde zal komen aan de migrantenstroom naar Europa. Zo belooft Ankara meer asielzoekers op te vangen en de grens met Griekenland beter te beschermen.

De EU dacht een einde te maken aan de verdeeldheid over het oplossen van de migratiecrisis tussen de verschillende lidstaten, maar de financiële lasten van het akkoord worden niet door ieder land gedragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.