economie

Naar de rechter voor een AOW-uitkering op 65: heeft het zin?

09 december 2015Leestijd: 2 minuten

Door een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden is er hoop voor mensen die door de stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd onverwachts te maken krijgen met een pensioengat. Hebben zij toch recht op een AOW-uitkering vanaf hun 65ste?

Een 60-vrouw uit Joure spande een rechtszaak aan tegen de Sociale Verzekeringsbank. Over vijf jaar zou de vrouw, die financiële en gezondheidsproblemen heeft, de uitkering van haar nabestaandenverzekering niet meer ontvangen, omdat die loopt tot de leeftijd van 65. Ze heeft teveel vermogen om aanspraak te maken op een bijstandsuitkering. De vrouw zou pas vanaf haar 67ste recht hebben op AOW.

Buitenproportioneel

Dat pensioengat zorgt volgens de rechter voor een ‘onevenredig zware last’ op een individu. De rechter stelde de vrouw dinsdag in het gelijk: ze moet gewoon vanaf haar 65ste AOW krijgen. De Sociale Verzekeringsbank maakte woensdag bekend in hoger beroep te gaan.

De specifieke omstandigheden van de vrouw spelen een belangrijke rol bij de uitspraak. Eind 2014 verloor Hans Stemerdink, een met vervroegd pensioen gegaan militair, nog een vergelijkbare zaak.

Toch gelooft advocaat Fred Ten Hennepe, oprichter van de Stichting Belangen gedupeerden AOW-gat (BeGAG) dat, als de uitspraak van de vrouw uit Joure blijft staan, duizenden en misschien wel honderdduizenden mensen kunnen profiteren van het vonnis, zegt hij tegen De Telegraaf.

Vervroegd

Veel Nederlanders zijn vervroegd met pensioen gegaan, veelal met de gedachte dat ze vanaf 65 jaar AOW zouden ontvangen. Door de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 ontstaat een pensioengat.

De overbruggingsregeling die door het kabinet in het leven is geroepen – een uitkering op minimumniveau – is volgens de rechtbank in Leeuwarden dus niet in alle gevallen afdoende. Er geldt bijvoorbeeld een strenge inkomens- en vermogenstoets.

Een Kamermeerderheid heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) om opheldering gevraagd over de betekenis van de uitspraak. Het zou kunnen betekenen dat de regering opnieuw gaat kijken naar de voorwaarden van de overbruggingsregeling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.