economie

Ierland: snelst groeiende economie van het Westen

11 december 2015Leestijd: 2 minuten

Na een reeks zware jaren groeit de Ierse economie dit jaar met 7 procent: de grootste groei van alle ontwikkelde landen. Het ziet er naar uit dat Ierland zelfs China – dit jaar minder dan 7 procent groei – achter zich laat.

Het hele jaar laat Ierland al sterke groeicijfers zijn. Het land wist die in het derde kwartaal vast te houden. De sterke prestatie in 2015 komt bovenop de – ook al forse – groei van 4,8 procent in 2014.

Zakelijke investeringen

Waar in 2014 de groei nog dreef op de export naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, komt de groei dit jaar voor een groot deel voor rekening van zakelijke investeringen en huishoudens. Volgens de Ierse minister van financiën, Michael Noonan, bewijst dit dat de economische groei een brede basis heeft.

De voorspoed heeft geleid tot een enorme toename van de belastinginkomsten, waardoor de overheid het gat op de begroting heeft kunnen dichten. Tegelijkertijd heeft de overheid belastingen kunnen verlagen en uitgaven kunnen verhogen.

OESO

Het goede nieuws houdt hier niet op voor de Ieren. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat het land ook in 2016 het hardst zal groeien van de 34 leden van de club van ontwikkelde landen. Pas in 2017 zal het land weer worden ingehaald door Zuid Korea en Turkije.

Ierland heeft een reeks zware jaren achter de rug. Het land – ooit vanwege de sterke economische groei de ‘Keltische tijger’ genoemd – werd hard getroffen door de crisis en kwam daardoor in ernstige financiële problemen. Het land is daar, blijkens de recente groeicijfers, overheen gegroeid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.