economie

‘Cameron heeft stiekeme EU-steun bij strijd uitkeringstoerisme’

08 december 2015Leestijd: 2 minuten

Geen van de lidstaten van de Europese Unie willen dat migranten uit andere EU-landen naar hun land komen om daar te profiteren van sociale zekerheidsstelsels. Groot-Brittannië wordt hierin gezien als de boeman, maar in feite staat iedereen hier achter.

Dat schrijft Iain Duncan Smith, de Britse minister van Werk en Pensioen, in een reactie op een brief van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

‘Achter gesloten deuren’ zouden verschillende EU-ministers voorstander zijn van het Britse voorstel dat migranten uit andere Europese lidstaten niet gelijk toegang zouden moeten krijgen tot sociale voorzieningen, meldt de Britse krant The Telegraph op basis van de brief van Duncan Smith.

Fundamenteel

Eerder schreef Donald Tusk aan de Britten dat er ‘geen consensus’ zou zijn over het voorstel om migranten geen toegang te geven tot sociale voorzieningen. Volgens Duncan Smith klopt dit niet.

‘Als ik met ministers in Duitsland en Frankrijk praat, moet ik nog iemand tegenkomen die niet vindt dat er iets fundamenteel fout is aan dit systeem, waarbij mensen zomaar naar een ander EU-land kunnen vertrekken en zich daar gewoon kunnen aanmelden voor sociale voorzieningen waar zij nooit aan hebben bijgedragen,’ aldus Duncan Smith.

Volgens de Britse premier David Cameron zou het belangrijkste element zijn, dat nieuwe migranten zelf een bijdrage leveren aan het sociale zekerheidsstelsel, voordat zij ervan profiteren.

Brexit

Met het uitsluiten van migranten bij het sociale zekerheidsstelsel wil Cameron het uitkeringstoerisme tegengaan: het is een van zijn eisen om een eventuele Brexit – een Brits vertrek uit de EU – te voorkomen en bij de EU te blijven.

Groot-Brittannië voerde eerder al in dat migranten minstens drie maanden in het land moeten verblijven voordat ze recht hebben op een bijstandsuitkering. In september bepaalde het Europese Hof van Justitie daarbij dat een EU-burger pas recht heeft op sociale uitkeringen, wanneer hij een jaar of langer heeft gewerkt in het nieuwe land, en dan maximaal voor zes maanden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.