economie

Amerikaanse economie doet het goed: wordt de rente verhoogd?

11 december 2015Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse economen zijn er van overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rentestand volgende week voor het eerst in zeven jaar verhoogt. 97 procent van de ondervraagde economen verwacht deze renteverhoging.

Dat blijkt uit een peiling van Wall Street Journal. De Amerikaanse rentestand staat al zeven jaar op 0,25 procent. 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat de Centrale bank haar geloofwaardigheid verliest als de rentestand niet omhoog gaat.

Inflatie

Zij verwijzen hiermee naar de signalen die medewerkers van de Federal Reserve gaven in het afgelopen jaar. Zo zei de directeur van de centrale bank, Janet Yellen, dat de goede staat van de Amerikaanse economie ‘reden is om in december te bespreken of het mogelijk is de rentestanden te verhogen’.

Het verhogen van de rente moet voorkomen dat de inflatie oncontroleerbaar wordt. Toch is de bank voorzichtig met deze stap, omdat niet duidelijk is hoe de financiële markten hierop reageren.

Dollar

Nobelprijswinnaar voor de economie Eric Maskin zei deze week tegen persbureau Bloomberg dat het juist geen goed idee was om de rente te verhogen. ‘Dit zou de economische groei in gevaar kunnen brengen en ongelijkheid verergeren,’ zei Maskin.

Het verhogen van de rente betekent dat het duurder wordt om geld te lenen. Hierdoor kan de waarde van de dollar stijgen en kan het voor buitenlandse debiteuren moeilijker worden om schulden terug te betalen.

Ondertussen zijn de Chinese, Japanse en Europese centrale banken voorlopig niet van plan om de rentestanden in hun regio’s te verhogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.