economie

Aan de rand van de afgrond? V&D krijgt uitstel van betaling

23 december 2015Leestijd: 2 minuten

Het noodlijdende V&D is nog verder in de problemen gekomen. De warenhuisketen, die opnieuw lijkt af te stevenen op een verlies van tientallen miljoenen, krijgt uitstel van betaling van de rechtbank in Amsterdam.

De directie had de surseance dinsdag aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen, meldt de V&D. De ruim 10.000 werknemers worden woensdag ingelicht over de laatste ontwikkelingen.

‘Er waren signalen dat het nog steeds niet goed ging. Maar wij hadden begrepen dat was ingecalculeerd dat V&D in de periode in 2015-2016 nog steeds verliesgevend zou zijn. Maar kennelijk krijgt V&D niet de tijd meer. Wat daar achter zit, weet ik niet,’ zegt FNV-bestuurder Niels Suijker, die het nieuws eerder op woensdag bevestigd kreeg.

In het rood

V&D stevent dit jaar opnieuw af op een flink verlies, meldde RTL Z maandag op basis van stukken die het in handen heeft. Volgens de nieuwszender duikt de warenhuisketen opnieuw tientallen miljoenen euro’s in het rood, ondanks de drastische besparingen op huur- en loonkosten.

De omzet zou tot en met november 7 procent achterlopen ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf zei daarop inderdaad nog altijd verlies te draaien, maar dat het eind volgend jaar of begin 2017 wel weer winstgevend zou kunnen zijn.

Acute problemen

Het bedrijf kampt nu ook nog met grote reorganisatiekosten. Het was de bedoeling dat dit zou worden opgevangen met loonkorting, maar daar wilden de vakbonden (en uiteindelijk) ook de rechter niets van weten. In plaats daarvan kwam er een reorganisatie die vierhonderd banen kost.

V&D kwam begin dit jaar in acute problemen. Maar nadat eigenaar Sun Capital in juli besloot 47 miljoen in de keten te steken – en de looptijd van de financiering op te schroeven van twee naar vier jaar, om het bedrijf ruimte te geven voor herstel – leek het weer de goede kant op te gaan. Maar de resultaten vallen dus nog altijd bitter tegen voor de keten met in totaal 62 warenhuizen verspreid over het land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.