‘Áls ik vrij ben, koop ik graag goede whisky’

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
' Guido Benschop'

Martijn Tromp (30) is mede-eigenaar eetcafé D’n olde kriet in Wichmond.

‘Na enkele jaren te hebben gewerkt als begeleider in psychiatrische instellingen in Rotterdam, kwam ik erachter dat ik iets miste. Eigenlijk vond ik mijn oude bijbaantjes in de horeca veel leuker, vooral vanwege het informele contact. Mijn vrouw dacht er hetzelfde over, dus besloten we in 2012 het roer om te gooien en terug te gaan naar de horeca – maar dan wel als eigen baas.

‘Na bezichtiging van café D’n olde kriet in Wichmond vonden we dat het te groot, te ver weg en te duur was, maar we zagen ook de potentie om er een ontmoetingscentrum voor jong en oud van te maken en we hadden een klik met de mensen in de omgeving.

‘We besloten Rotterdam in te ruilen voor de Achterhoek. Nu, bijna drie jaar later, is onze klandizie divers: van scholieren die hier huiswerk maken, tot de voetbalclub die biertjes komt drinken en buurtbewoners die hier hun verjaardag vieren.’

Whisky

‘Bijna al het geld dat we verdienen, stoppen we weer in het bedrijf. Samen met mijn vrouw heb ik elke maand ongeveer 1.250 euro te besteden. De huur van ons appartement, boven de zaak, kost per maand 500 euro. Daarvoor krijgen we veel oppervlakte en kamers terug. De zorgverzekering kost maandelijks 250 euro. De uitgaven voor eten en drinken, internet, bellen en tv, plus de energiekosten komen grotendeels voor rekening van het eetcafé.

‘We werken hard, alleen op maandag zijn we vrij. Op die dag ga ik er met mijn vrouw op uit en leven we ruim. Vaak gaan we naar Nijmegen of naar vrienden in Rotterdam, maar altijd uit eten.

‘Veel tijd voor hobby’s hebben we niet. Maar áls ik vrij ben, geef ik graag geld uit aan goede whisky. Zo kocht ik laatst een fles Ledaig, uit Schotland, voor 99,50 euro. Daarnaast begin ik binnenkort met de zelfverdedigingsport krav maga. Het pak daarvoor kost 80 euro, de trainingen 500 euro per jaar.

‘Op vakanties beknibbelen we niet. Afgelopen zomer gingen we drie weken naar Normandië en het eiland Jersey, daaraan waren we zo’n 4.000 euro kwijt.’

Elsevier nummer 44, 31 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.