Iedereen een carrièrecoach: klinkt leuk, maar is het haalbaar?

14 oktober 2015Leestijd: 3 minuten
'Trevor Adeline/Corbis/HH'

Het is voor iedere werkende goed geregeld de loopbaan onder de loep te nemen. Coaches helpen daar graag bij. Hoe vindt u een goede?

Iedereen heeft een coach nodig, vindt Bill Gates. Volgens het succesvolle Microsoft-boegbeeld kan iedereen van tijd tot tijd feedback gebruiken om zichzelf te verbeteren . Dat hij een punt heeft, bewijst de studie van drie Britse universiteiten onder ruim 2.250 werknemers. Hun vaardigheden en prestaties op de werkvloer verbeterden sterk door coaching. Opvallend is dat er geen verschil in effectiviteit werd gevonden tussen korte en langdurige begeleiding.

Betere prestaties op de werkvloer zijn zeker niet de enige reden waarom mensen een carrièrecoach in de arm nemen. Het gaat vaak ook om zelfontplooiing, het zoeken naar een betere balans tussen werk en privé, en loopbaanvraagstukken.

Maar waar vind je een goede en betrouwbare coach? De zoekterm loopbaancoach geeft op Google ruim 170.000 hits. Naast grote adviesbureaus als Schouten & Nelissen en Twynstra Gudde zijn er ontelbaar veel eenpitters actief. Wat de keuze lastig maakt, is dat iedereen zich coach mag noemen. Het is geen beschermd beroep. Toch zijn er handvatten voor het zoeken naar de juiste persoon.

Allereerst hebben veel werk­gevers zelf coaches en adviseurs in dienst. Uit het Britse onderzoek blijkt dat het positieve effect van coaching zelfs groter is bij de inzet van interne coaches. Waarschijnlijk omdat ze de organisatie en werkwijzen beter kennen.

Maar bij de oriëntatie op een andere baan kan het gevoelig liggen om aan te kloppen bij een adviseur bij uw huidige werkgever. Vraag dan bijvoorbeeld een partner of goede vriend om bij diens werkgever te informeren. Of vraag vrienden naar positieve ervaringen met coaches.

Oriënterend gesprek

Een keurmerk of certificatie biedt ook houvast. Coaches aangesloten bij overkoepelende organisaties als de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO), het Nederlands Instituut van Psychologen, de vereniging voor loopbaanprofessionals Noloc of het Career Management Institute moeten zich aan een gedragscode houden en worden regelmatig getoetst op kennis en vaardigheden.

Bekijk ook sites van aanbieders. Past wat daarop staat bij uw vragen? Op iemands LinkedIn-­profiel staan vaak aanbevelingen van personen die met de coach hebben gewerkt.

Het is zaak om tot twee of drie aanbieders te komen en met hen een oriënterend gesprek te voeren. Want iemand mag nog over zo veel senioriteit, keurmerken en opleidingen beschikken, het belangrijkste is dat het klikt. Belangrijke onderwerpen tijdens zo n gesprek zijn de coachingsmethode en de hulpvraag. Begrijpt de coach de complexiteit van de vraag, en stelt hij daar relevante en scherpe vragen over?

Ook de duur en kosten van het traject moeten aan de orde komen. Een indicatie: volgens gegevens van het NOBCO omvat een coachingstraject gemiddeld 6,5 sessie, van gemiddeld zo n 82 minuten. Wat dat precies kost, is lastig te zeggen. Een kleine zoektocht op internet levert tarieven op van 50 tot meer dan 200 euro per uur.

Anoniemer

Iedereen een coach klinkt dus leuk, maar is lang niet altijd haalbaar. Voor wie een uitgebreid coachingstraject te duur of te tijdrovend is, kan online-coaching een uitkomst zijn. Dat is ook een stuk anoniemer; fijn voor wie live om hulp vragen en praten over problemen een te hoge drempel vindt. Over problemen en vraagstukken schrijven, helpt om de brei in je hoofd beter te ontwarren en er van afstand naar te kijken. Een voordeel is ook dat de gebruiker zelf bepaalt waar en wanneer hij er gebruik van maakt.

Ook voor dit zogeheten e-coaching geldt dat het belangrijk is met wie je in zee gaat. Een voorbeeld van een wetenschappelijk onderbouwd platform is Woosh5. Met online-­oefeningen en een e-coach werken gebruikers aan hun veerkracht: het vermogen om regie te nemen en te houden over hun eigen leven. Wat het beste werkt, is persoonlijk en afhankelijk van de soort hulp die iemand zoekt, maar ook mensen met een krappere portemonnee dan Bill Gates kunnen zo toch aan hun zelfontplooiing werken.

Elsevier nummer 43, 2 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.