Huizenmarkt: tweeverdieners mogen meer lenen in 2016

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Tweeverdieners mogen vanaf volgend jaar meer lenen om een huis te kopen. Vanaf 1 januari komt daardoor het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners dichter bij dat van eenverdieners.

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) maakt dat maandag bekend naar aanleiding van een advies van het Nibud. Wat gaat er precies veranderen?

1. Hoe is de situatie nu?

Het is nu zo dat bij tweeverdieners het tweede inkomen maar voor eenderde mag meetellen. Dat gaat altijd om het laagste inkomen. Het maximale hypotheekbedrag ligt voor tweeverdieners dus lager dan voor eenverdieners.

2. Wat verandert er precies?

Vanaf begin volgend jaar mag bij tweeverdieners het tweede inkomen voor de helft meetellen in plaats van voor eenderde bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Tweeverdieners komen hiermee qua maximale lening dichter in de buurt van iemand die in zijn eentje een huis koopt.

3. Waarom adviseert het Nibud dit?

Tweeverdieners houden door belastingmaatregelen netto meer over dan eenverdieners, schrijft het Nibud op zijn website, en dat verschil wordt steeds groter. Het is de bedoeling dat daardoor het tweede inkomen stapsgewijs meer gaat meetellen bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag.

In 2023 moet er helemaal geen verschil meer bestaan tussen hoe zwaar het inkomen meetelt van eenverdieners en tweeverdieners.

4. Komen er nog meer veranderingen?

Het was al eerder bekend dat vanaf volgend jaar huizenkopers maximaal 102 procent van de waarde van hun nieuwe huis mogen lenen. Over het algemeen kunnen huizenkopers volgend jaar iets meer of evenveel lenen. Voor lagere inkomens daalt dat bedrag iets.

Huizen

De stijgende lijn die afgelopen zomer werd ingezet op de huizenmarkt, zette zich in september door. Vorige maand werden ruim een kwart meer huizen verkocht dan een jaar eerder, bleek eerder deze maand uit cijfers van het Kadaster.

Het Kadaster registreerde vorige maand de verkoop van 16.324 woningen in Nederland, tegen 12.949 in september 2014. In vergelijking met augustus dit jaar namen de verkopen met bijna 3 procent toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.