economie

Zorgkosten in 2016: basisverzekering en eigen risico duurder

24 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het hing al in de lucht: de premie voor de basisverzekering gaat omhoog, net als het eigen risico. Ouderen betalen meer.

De kosten van de zorg stijgen in 2016. Niet alleen de basisverzekering wordt duurder, ook het verplichte eigen risico gaat omhoog. Verzekerden moeten eind dit jaar besluiten of ze hun huidige zorgverzekeraar trouw blijven of overstappen. Dat laatste kan de kostenstijging tenietdoen.

DSW, de kleine zorgverzekeraar uit Schiedam, maakte afgelopen week als eerste bekend dat de zorgpolis volgend jaar 1.185 euro per jaar gaat kosten, 45 euro meer dan dit jaar (3,75 euro per maand). De komende weken maken ook de andere verzekeraars hun nieuwe premies bekend.

Eigen risico

Dat de kosten zouden stijgen, hing in de lucht. Op Prinsjesdag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat de rekenpremie komend jaar met 92 euro zou stijgen tot gemiddeld 1.288 euro per jaar. Dit bedrag is een raming op basis van de verwachte zorgkosten voor volgend jaar. DSW stelt de premie lager vast, omdat de verzekeraar ervan uitgaat dat de zorgkosten lager uitvallen dan het ministerie denkt.

Het is niet de enige verandering in 2016. Het verplichte eigen risico voor alle verzekerden stijgt met 10 euro tot 385 euro per jaar. Een bezoek aan de huisarts is uitgezonderd van het eigen risico. Als iemand medicijnen nodig heeft of in het ziekenhuis moet worden opgenomen, komt dit wel ten laste van het eigen risico.

Gepensioneerden

Naast het verplicht eigen risico kunnen verzekerden vrijwillig een hoger eigen risico kiezen, maximaal 500 euro per jaar, waardoor het totale eigen risico oploopt tot 885 euro. In ruil daarvoor betalen verzekerden zo’n 20 euro per maand minder zorgpremie.

De maximale zorgtoeslag die de Belastingdienst uitkeert aan lagere inkomens, stijgt volgens het ministerie volgend jaar tot 1.013 euro, ruim 84 euro per maand. Dat is 6 euro per maand meer dan dit jaar.

Een tegenvaller is er voor gepensioneerden en zelfstandigen, die komend jaar over een deel van hun inkomen een hogere inkomensafhankelijke zorgbijdrage moeten betalen. De bijdrage stijgt van 4,85 naar 5,5 procent. Het percentage voor werknemers in loondienst daalt licht.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.