economie

‘Windmolenpark voor de kust is funest voor toerisme’

07 september 2015

Het plan om een windmolenpark aan te leggen in de Noordzee zal duizenden banen kosten. De windmolens, die vanaf de Nederlandse stranden goed te zien zouden zijn, zouden dagjesmensen en toeristen afschrikken.

Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van een onderzoek van Green Destinations, een adviesbureau voor duurzaam toerisme.

Uitzicht

De onderzoekers concluderen dat vijf procent van de aanwezige toeristen in de kustplaatsen niet de stranden op zal gaan als het uitzicht op zee wordt gedomineerd door windmolens. Ondernemers zouden hierdoor jaarlijks 373 miljoen euro mislopen en 3800 banen zouden verloren gaan.

Het plan van minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken om een rij van honderden windmolens voor de Nederlandse kust aan te leggen, maakt onderdeel uit van de doelstelling om voor 2020 een quotum van 14 procent aan duurzame energie te halen.

Alternatief

De molens zouden hoger worden dan de Euromast en zouden dan ook goed zichtbaar zijn vanaf populaire Nederlandse badplaatsen als Bergen en Scheveningen.

Albert Korper van de Stichting Vrije Horizon, die strijdt tegen het windmolenpark, hoopt dat het rapport de regering en de Tweede Kamer zal doen nadenken over een alternatieve plaats voor de molens waar ze minder zichtbaar zijn.

Hij pleit voor IJmuiden Ver, een locatie zestig kilometer uit de kust. Volgens Kamp zou er 1,2 miljard euro extra nodig zijn om de windmolens daar te plaatsen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.