economie

Voordelige leaseauto voor het werk, een ruime voor de vakantie?

24 september 2015Leestijd: 3 minuten

 Bijna alle nieuwe leaseauto’s worden duurder. Wat te denken van een voordelige auto voor het werk en een ruimer exemplaar op vakantie?

Ook de kabinetsplannen voor leaseauto’s zijn afgelopen Prinsjesdag aangekondigd: voor de meeste mensen gaat de bijtelling omhoog. Dat betekent voor veel werkenden dat zij hun auto omruilen voor een goedkopere – vaak kleinere – auto.

Voor het woon-werkverkeer is zo’n kleinere auto wellicht geen probleem, maar wat als u met het gezin drie weken afreist naar Tos­cane? Dat is met een Opel Corsa knap lastig. In aanloop naar de hogere bijtellingstarieven bieden leasemaatschappijen daarom inventieve oplossingen, zoals tijdelijk een grotere auto.

Wie al een leaseauto op de oprit heeft staan, hoeft zich de komende vijf jaar trouwens geen zorgen te maken: de bestaande bijtellingstarieven blijven daarvoor van kracht. Nieuwe auto’s worden fors duurder, en vanaf 2019 geldt voor alle auto’s een bijtelling van 22 procent.

Voor de plug-in variant van de Toyota Prius betaalt u nu bijvoorbeeld zo’n 1.250 euro per jaar aan bijtelling, als u in het hoogste belastingtarief van 52 procent valt. Volgend jaar stijgt de bijtelling naar ruim 2.600 euro, en zou u de auto in 2019 vervangen, dan kost de nieuwe bijtelling jaarlijks bijna 4.000 euro.

Alleen volledig elektrische auto’s blijven gespaard: het bijtellingstarief daarvoor blijft 4 procent. Opvallend genoeg worden ook de bezitters van echte benzineslurpers als de populaire Range Rover ontzien: de hoogste bijtellingscategorie gaat in 2017 3 procentpunt omlaag.

Opdelen

Volgens leasemaatschappij LeasePlan gaat bijna 90 procent van zijn klanten last krijgen van de hogere bijtelling. Het bedrijf biedt daarom sinds dit jaar de mogelijkheid om voor vier weken per jaar een zuinige, kleine auto om te wisselen voor een stationwagen of MPV, waarin bagage en kinderen eenvoudiger passen.

Die totale huurperiode mag u opdelen in weken. Dus bijvoorbeeld in de zomer drie weken Italië en in de winter nog een week skiën. Uw eigen auto wordt tijdens de vakanties keurig gestald en schoongemaakt. Als u niet alle 28 dagen gebruikmaakt van de vakantieauto, krijgt u een deel van het opgebouwde huurbudget terug, al doet u er goed aan dit nog even bij uw werkgever te checken.

De kosten voor zo’n grotere auto? Per maand betaalt u een bedrag ter reservering voor de huur van de grotere auto, en de maand dat u de auto gebruikt, betaalt u een hoger bijtellingstarief.

Stel dat u voor het alledaagse verkeer kiest voor een plug-in-­hybride Volkswagen Golf ter waarde van 39.499 euro. De bijtelling daarvoor is nu nog 7 procent. Als vakantieauto kiest u een Opel Zafira van 35.000 euro, met een bijtelling van 20 procent.

Valt u met uw inkomen in de belastingschijf van 52 procent, dan betaalt u elf maanden lang bijtelling over de Golf à 1.317 euro, en één maand 303 euro voor de Opel Zafira. Bij elkaar 1.620 euro. Zou u het hele jaar in de Zafira rondrijden, dan had de bijtelling 3.640 euro gekost.

Wisselen

De regeling van LeasePlan levert een besparing op van ruim 2.000 euro ten opzichte van het hele jaar door een grotere auto leasen. Kiest u pas volgend jaar voor deze aanpak, dan valt de besparing wel iets lager uit, omdat het bijtellingstarief voor de hybride Golf relatief harder stijgt dan voor de Zafira. Toch is ook dan de besparing bijna 1.350 euro.

Een interessante constructie dus, maar kunt u tijdens vakanties niet net zo goed los een auto huren? Voor de Opel Zafira betaalt u bij LeasePlan namelijk 89 euro per maand aan huurbudget, 1.068 euro per jaar. Samen met de hogere bijtelling kost de huur ervan dus 1.251 euro per jaar.

Bij Opelrent.nl kost een Opel Zafria 462 euro per week, bij een goedkopere verhuurder als Multirent 406 euro. Afgezet tegen deze verhuurders bespaart u met het wisselen van leaseauto’s dus een kleine 400 tot 600 euro voor vier weken, een welkome aanvulling op het vakantiebudget.

Leasemaatschappij Alphabet heeft een vergelijkbaar aanbod. Andere maatschappijen pakken het simpeler aan. Zo biedt Mijndomeinauto gewoon 10 procent korting aan op huren bij Hertz.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.