Nederland op vijfde plek in concurrentieranglijst

30 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Nederland doet het goed in de lijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Ons land is gestegen van een achtste naar een vijfde plek, de hoogste positie die Nederland sinds 2000 heeft gehad.

Dat staat in The Global Competitiveness Report 2015-2016 van het World Economic Forum.

Volgens de onderzoekers doet Nederland het vooral goed als het gaat om onderwijs, infrastructuur en een betrouwbare overheid. Bovendien zou de Nederlandse economie een van de meest innovatieve ter wereld zijn.

Herstellen

De arbeidsmarkt is een zwakte, staat in het rapport, vooral als het gaat om flexibiliteit van salariëring. Ook de kwaliteit van de gezondheidszorg wordt geprezen. Hoewel het macro-economische gezien beter gaat, moet Nederland nog herstellen van de klap die de huizenmarkt kreeg in 2009.

Ook maatregelen die het kabinet heeft genomen, hebben bijgedragen aan de goede positie van Nederland. De hervormingen op de arbeidsmarkt en banken dragen bij aan de concurrentiepositie.

Trots

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) is blij met het resultaat: ‘Dit rapport laat zien dat er veel is om trots op te zijn in Nederland. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. In het belang van werkgelegenheid en economische groei is het nu zaak deze positie verder uit te bouwen’

Het onderzoek is uitgevoerd onder honderdveertig landen. De top-3 is al een tijd ongewijzigd, met Zwitserland op een, Singapore op twee en een derde plek voor de Verenigde Staten. Duitsland staat op de vierde plek.

Onderzoek

Het onderzoek naar de situatie in Nederland is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en enquêtes onder topbestuurders en vertegenwoordigers van het mkb.

Onderzoeksleider Henk Volberda zegt tegen de Volkskrant: ‘Nederland is één van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld met open markten. Daarnaast blijft Nederland excellent presteren op het gebied van onderwijs en infrastructuur.’

Dinsdag werd het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz gepresenteerd en ook daar deed Nederland het goed. Volgens het onderzoek staat Nederland op de zesde plek in de top-20 van rijkste landen in de wereld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.