economie

NAM moet Groningse huiseigenaren vooraf betalen: vier vragen

02 september 2015Leestijd: 2 minuten

De rechtbank in Assen heeft bepaald dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) huiseigenaren in Groningen nu al moet compenseren voor waardedaling van hun huis als gevolg van aardbevingen in het gebied. De NAM beraadt zich over een hoger beroep.

Wat ging er aan de uitspraak vooraf en hoe gaat het nu verder? Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden op een rij:

1. Wie spande de zaak aan?

De stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) bracht de zaak voor de rechter. Bij de stichting zijn twaalf woningbouwcorporaties en 900 particuliere huiseigenaren aangesloten. Volgens de stichting zijn zo’n 100.000 woningen in Groningen door de aardbevingen die voortkomen uit gasboringen gezamenlijk ruim een miljard euro minder waard geworden.

2. Hoe oordeelde de rechtbank?

Voor de rechtbank staat het vast dat de NAM aansprakelijk is voor de aardbevingsschade. De waardedaling van de huizen ligt gemiddeld op enkele procenten. De rechtbank stelde de NAM op alle punten in het ongelijk. Volgens de uitspraak moet de waardevermindering voor de bewoners in afzonderlijke procedures worden vastgesteld.

3. Waarom moet de NAM betalen?

Huizen worden in het Groningse aardbevingsgebied op dit moment onder de marktwaarde verkocht. Hoewel de NAM dit niet ontkent, voelt deze niets voor een algemene betaling vooraf. De NAM is wel bereid om bij te springen in individuele gevallen op het moment van verkoop.

De NAM keert al uit bij zichtbare aardbevingsschade, maar blijft volgens de WAG in gebreke bij de waardevermindering van de huizen door de aardbevingen. De eis van de WAG was dan ook dat de NAM de huiseigenaren vooraf betaalt voor de waardevermindering van hun huis.

4. Wat nu?

De NAM beraadt zich over vervolgstappen. De maatschappij gaat zich verdiepen in de uitspraak en overweegt in hoger beroep te gaan.

‘We herkennen de zorg van bewoners en zijn het eens met de wederpartij dat er in specifieke gevallen waardedaling kan optreden. Daarom compenseren we nu ook al een eventuele lagere verkoopprijs van huizen door aardbevingen,’ zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur Groningen aardbevingen van de NAM.

De WAG is euforisch over de uitspraak. ‘Geweldig nieuws. Onwerkelijk bijna,’ zo reageerde Pieter Huitema, advocaat van de WAG. ‘Dat een rechter zonder twijfel en zonder blikken of blozen tot deze uitspraak komt is super.’

Huitema zegt dat het ‘verstandig’ zou zijn als de NAM met de WAG om te tafel gaat zitten om een berekeningssystematiek voor schade op te stellen, in plaats van in hoger beroep te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.