economie

EU-lidstaat hoeft werkloze uitkeringstoerist geen geld te geven

15 september 2015Leestijd: 2 minuten

Burgers van de Europese Unie die in een ander EU-land gaan wonen maar geen baan vinden, hebben daar geen recht op een werkloosheidsuitkering of andere vormen van bijstand.

Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag bepaald dat pas als een EU-burger een jaar lang heeft gewerkt in het nieuwe land hij of zij recht heeft op sociale uitkeringen, en dan voor maximaal zes maanden. Na die periode is de lidstaat niet meer verplicht om bijstand te verlenen.

De rechtszaak draaide om de Bosnische familie Alimanovic. Een vrouw en haar drie kinderen emigreerden in 1999 naar Zweden, maar trokken in 2010 naar Duitsland om werk te zoeken. Toen dat niet lukte, vroeg de familie een werkloosheidsuitkering en kinderbijslag aan. Die werden na zes maanden stopgezet, zoals in een nieuwe Duitse wet staat.

Uitkeringstoerisme

De uitspraak van het hof vormt een precedent voor andere gevallen en is een overwinning voor de Duitse regering, die uitkeringstoeristen probeert aan te pakken. Dat zijn mensen die gebruik maken van de open grenzen in Europa en uitkeringen aanvragen in diverse landen. Duitsland kampt vooral met veel migranten uit Oost-Europa, die, als ze in Duitsland aankomen, graag gebruik maken van de royale sociale regelingen in het land.

In 2014 was er al een soortgelijke zaak rondom de Roemeense Elisabeth Dano, die alleen voor een uitkering verhuisde naar Duitsland. Dat keurde het Europese hof destijds af. Wat deze zaak anders maakt is dat de familie Alimanovic daadwerkelijk op zoek was naar werk, maar dat dit niet lukte. Toch hoeft de EU-lidstaat ook in deze gevallen geen uitkeringen te betalen.

Engeland

Ook Engeland heeft maatregelen genomen om het minder lonend te maken om van EU-lidstaat naar EU-lidstaat te verhuizen. Zo moet je daar tenminste drie maanden verblijven voor je recht hebt op een bijstandsuitkering.

Een woordvoerder van premier David Cameron liet weten de uitspraak te verwelkomen. ‘We zijn in het gelijkgesteld. We mogen EU-inwoners die niet hebben meebetaald aan het systeem in de Verenigde Koninkrijk uitkeringen onthouden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.