‘Een weekje weg voor 5.000 euro doet nog altijd pijn’

30 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Guido Benschop'

Jeroen Kramer (41) is eigenaar van onlinebroker Lynx.

‘Ik werkte bij de eerste internetbroker in Nederland, IMG Holland. Particuliere beleggers hoefden de bank niet meer te bellen om een aandeel te kopen, dat kon online. Tien jaar geleden heb ik samen met een compagnon een nieuwe broker opgezet. Via Lynx kun je beleggen in verschillende landen en producten. Honderd medewerkers hebben we inmiddels, ook in Duitsland, België en Tsjechië.

‘Het eerste jaar investeerden we elke cent die we verdienden in het bedrijf. Daarna keerden we onszelf een klein salaris uit van 2.000 euro bruto per maand. Na drie, vier jaar kon dat omhoog.

‘De tijd van 60 tot 70 uur werken per week is voorbij. Ik werk nu vier dagen, zo heb ik ook tijd voor mijn kinderen van vijf en drie. Mijn vrouw heeft een webwinkel in kleding. Ik investeer in haar bedrijf en in nog wat initiatieven van mensen uit het dorp.

‘We wonen in een vrijstaand huis in een nieuwe wijk in Assendelft. De hypotheek is afgelost. Dat we niet afhankelijk zijn van de bank geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Wat moet je anders met je geld? Een beetje beleggen misschien. Sparen tegen pakweg 1 procent rente schiet in elk geval niet op.’

Luxe

‘Waaraan ik geld uitgeef? De laatste tijd aan racefietsen. Dit voorjaar heb ik een fiets gekocht van 2.000 euro. Dat gebeurt hè, als je 41 bent en de helft van het voetbalseizoen geblesseerd bent. Voetballen vind ik leuker. Een goedkope sport: de contributie is 190 euro per jaar, je koopt een paar schoenen voor 100 euro en je kunt aan de slag.

‘Twee tot drie keer per jaar gaan we met vakantie. Deze herfst willen we naar Portugal of Gran Canaria. Kort van tevoren regelen we een hotel. Dan gaan we wel voor een beetje luxe. Voor een week zijn we in totaal zo’n 5.000 tot 6.000 euro kwijt.

‘Tien jaar geleden zat ik nog in een appartementje van 39 vierkante meter in Amsterdam, sociale woningbouw. Iets van de zuinigheid van toen blijft hangen. Die 5.000 euro voor een week vakantie doet nog altijd een beetje pijn. Terwijl het gewoon kan.’

Elsevier nummer 41, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.