economie

‘We gaan drie, vier keer per jaar met vakantie’

28 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Niels Galjart (36) is oprichter van kledingbedrijf Suityourself, waar klanten zelf een pak kunnen samenstellen.

‘Al tijdens mijn opleiding International Business en Marketing aan NIMBAS in Utrecht schreef ik het plan voor mijn eigen bedrijf. Ik was gefascineerd door maatpakken en richtte in 2007 Suityourself op, waar je pakken en hemden kunt kopen. We hebben geen voorraden: klanten stellen hier hun pak samen, dat daarna, op maat, vanuit de fabriek wordt geleverd.

‘Ik leende 25.000 euro van de bank en begon – zo bleek – aan de vooravond van de crisis. Achteraf gezien een risico, maar de crisis bleek juist een zegen: door leegstand was een pand snel gevonden, en door de lagere prijzen van onze pakken groeiden we flink.

‘We hebben nu al twee vestigingen, en een derde opent binnenkort via een franchiseondernemer. De komende vijf jaar hoop ik nog tien vestigingen te openen, in Nederland en Duitsland.

Zuinig

‘Voorlopig keer ik mezelf elke maand netto 2.000 euro uit. Ik leef vrij zuinig en spaar vooral. Zo zet ik elke maand 400 euro apart voor noodgevallen – het is goed iets achter de hand te hebben.

‘Daarnaast spaar ik elke maand nog 300 euro voor mijn pensioen. Voor onze dochter van zes en zoon van vier sparen we maandelijks 500 euro voor als ze later willen studeren.

‘Sowieso geven we veel geld uit aan onze kinderen. Zo kosten de hockeyvereniging, toneelclub en zwemles 250 euro per maand. En laatst gaf ik ze als souvenir uit het buitenland een drone – een op afstand bestuurbaar vliegtuigje – voor 40 euro.’

‘Het scheelt dat onze hypotheeklasten sinds kort relatief laag zijn, omdat we intussen fors hebben afgelost op het huis. Deels met spaargeld, deels door de verkoop van een ander huis. Dat scheelt ons 700 euro per maand, waardoor we nog slechts 500 euro per maand betalen.

‘We gaan wel drie, vier keer per jaar met vakantie. Omdat mijn vriendin bij KLM werkt, besparen we fors op vliegtickets. Dit jaar vlogen we al naar Ibiza en Italië. Per vakantie geven we gemiddeld 1.750 euro uit. Meestal gaan we maar een weekje – dan word ik weer verwacht op de zaak.’

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.