economie

Te koop in Middelburg: voormalige herberg vol geheimen

06 augustus 2015

De tuin van dit herenhuis biedt een prachtig uitzicht op het monumentale Zeeuws Archief.

In de Tweede Wereldoorlog werd bijna de hele binnenstad van Middelburg verwoest, maar dit rijksmonument aan de Bogardstraat bleef staan. Het huis uit 1584 staat midden in de Zeeuwse hoofdstad, op een steenworp afstand van de karakteristieke abdijtoren de Lange Jan.

Boven de deur prijkt de naam van een voormalige aanpalende brouwerij, De Tinne Pot. Begin twintigste eeuw was het huis een katholieke herberg.

Caroline de Vos (41): ‘Je voelt je als eigenaar, vanwege al die geschiedenis, een tijdelijke bewoner van het huis.’ Samen met haar man Robert de Vos (39) kocht ze het in 2012, voor 715.000 euro.

Prachtig uitzicht

Wie er binnenstapt, valt direct de enorme ruimte op. Het huis telt vijf verdiepingen, met bij elkaar 477 vierkante meter woonoppervlakte. Dat is bijzonder, zeker voor een huis in de binnenstad. De ruimte is overal goed voelbaar, zoals in de woonkamer van 70 vierkante meter.

Daar valt dankzij hoge ramen aan de voor- en achterkant veel licht naar binnen. Bijzonder hier zijn ook de dubbele schouw en het balkenplafond. Eeuwenoude balken zijn ook te vinden in de zes ruime slaapkamers en twee moderne badkamers.

Het herenhuis verbergt een van die typische geheimen van wonen in een binnenstad: een tuin die vanaf de straat niet te zien is. In dit geval een tuin van zo’n 10 meter diep. Die ligt weliswaar op het noorden, maar biedt een prachtig uitzicht op  het gebouw van het Zeeuws Archief, eveneens een rijksmonument.

De familie De Vos kwam drie jaar geleden naar Middelburg voor werk en vertrekt nu om dezelfde reden. De familie zette het huis daarom in juli te koop voor 749.000 euro.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.